Nasi kangkang atau nasi tangas



Kisah isteri mengunakan ilmu hitam untuk menundukkan suami dalam Harian Metro baru-baru ini sedikit menakutkan kaum lelaki yang bergelar suami. Perkara sedemikian sudah lama berlaku dalam masyarakat kita. Kerana kepercayaan syirik terhadap kehebatan bomoh-bomoh ilmu hitam ini, ramai Isteri yang lupa diri dan Allah.

Nasi kangkang biasa kita dengar, kali ini kisah isteri gunakan najis yang dicampurkan dengan makanan suami pula. Tergamak dia buat begitu pada suami. Saya tak nafikan bahawa suami juga kadang kala buat silap, begitu juga isteri. Kita manusia biasa, milik Allah. Ada masalah rujuklah Allah, kenapa nak cari bomoh.

Masyarakat kita kini semakin ramai yang mengaku Islam tapi tak percaya pada Allah, tak percaya Allah mampu makbulkan doa hambanya, tak yakin Allah boleh bantu selesaikan masalahnya, maka bomohlah tempat mereka mengadu.

Firman Allah yang tafsirnya :

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); “Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu.” – (Surah al-Baqarah : ayat 186)

Selain mengundang syirik, ia juga merosakkan hubungan kekeluargaan. Apa guna ada suami yang tunduk kerana ilmu guna-guna ini. Mungkin suami itu akan tunduk pada apa sahaja yang isteri kehendaki, tapi lama kelamaan akan bosan juga sebab suami macam robot jer.

Isteri tidak boleh terlalu taksub untuk kuasai suami, kerana sampai masanya Allah akan panggil dia juga. Yang tinggal nanti adalah dosa-dosa yang harus dijawab oleh si Isteri dihadapan Allah kelak. Bayangkan azab Allah diakhirat nanti. Kerana inginkan kebahagian dunia, kebahagian akhirat lebur begitu sahaja.

Gunakanlah doa sebagai senjata, sesungguhnya hamba yang rapat dengan Allah dan sering berdoa akan disantuni juga akhirnya. Kalau mahu tundukkan hati suami, maka mintalah pada Allah yang mencipta dan pemilik sebenar suami itu. Begitu juga suami yang ingin merebut hati Isteri.

Kita sendiri pun, kalau nak buah mangga yang tumbuh ranum di laman jiran kita, pasti kita akan temui tuannya dan minta izin. Jadi begitulah hubungan kita pada Allah bila inginkan sesuatu.

FirmanNya lagi yang tafsirnya :

“Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.” – (Surah Ghafir: ayat 60)

Demikian juga yang diberitahu oleh Rasulullah;

“Sesungguhnya Allah itu Hidup dan Maha Pemurah, Dia malu jika seseorang mengangkat kedua tangannya kepadaNya lalu Dia mengembalikan (tidak menerima) kedua tangannya (doa orang itu) dalam keadaan kosong serta rugi.” – (Hadis riwayat at-Tirmidzi)

Harian Metro : Sampai hati isteri
Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Amir Abd Hamid
am@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Marah kerana suami ‘buas’ dan suka bermain kayu tiga, segelintir isteri dikesan sanggup menggunakan najis sendiri untuk dijadikan ramuan ilmu hitam menundukkan mereka.

Isteri terbabit tergamak menuruti arahan bomoh supaya najis itu dikeringkan sebelum dimasukkan ke dalam makanan suami.

Dengan bacaan jampi serapah tertentu, bomoh terbabit mendakwa najis yang dikeringkan selama beberapa hari itu dikatakan berupaya ‘mengikat’ suami.

Wartawan Harian Metro yang menjalankan siasatan mengenai ilmu hitam itu berkesempatan bertemu seorang wanita yang terjebak dengan perbuatan bertentangan dengan ajaran Islam itu, baru-baru ini.

Wanita terbabit mengaku pernah berbuat demikian terhadap suaminya, bagaimanapun enggan gambarnya dirakamkan bimbang perbuatan lampaunya diketahui keluarga dan suaminya.

Mulanya, dia enggan menceritakan pengalaman buruk itu tetapi selepas dipujuk berulang kali, akhirnya wanita itu bersetuju berkongsi kisah duka dalam hidupnya.

Dia yang hanya mahu memperkenalkan diri sebagai Ima, 32, mendakwa masalah rumah tangga dialaminya itu bermula selepas tujuh tahun berkahwin.

Ima yang bekerja sebagai jurujual di sebuah pasar raya di Cheras memperoleh dua cahaya mata hasil perkongsian hidup dengan suaminya, seorang kerani.

“Pada awal perkahwinan, semuanya berjalan baik walaupun kami kerap menghadapi masalah kewangan terutama membayar khidmat pengasuh dan membeli kelengkapan harian anak berusia dua dan empat tahun.

“Melalui rakan sepejabatnya, saya mendapat tahu dia mula nakal dan menjalin hubungan cinta dengan seorang pegawai wanita yang juga sudah berumah tangga,” katanya.

Setiap kali ditanya berhubung perkara itu, suaminya akan naik angin dan keluar dari rumah serta tidak pulang hingga berhari-hari.

Lebih mengecewakan apabila Ima mendapat tahu suaminya turut bermain cinta dengan beberapa gadis lain di pusat permainan snuker hingga sanggup menghabiskan duit gaji setiap bulan.

Menurut Ima, seorang rakan mencadangkan dia berubat dengan beberapa bomoh.

Antara bomoh yang pernah ditemuinya seorang wanita tua di pinggir ibu kota.

Melalui wanita yang dikenali sebagai Ibu Siti, dia diyakinkan amalan yang diberikan mampu mengikat semula hati suami supaya kembali semula ke rumah dan menyayangi keluarga.

“Pada malam Jumaat, saya mengambil keputusan menemui Ibu Siti selepas diberikan alamatnya oleh rakan.

“Saya disuruh bomoh itu membuang air besar di tandasnya. Dia menyuruh saya mengambil sedikit najis dan berikan kepadanya,” katanya.

Dia gusar suruhan pelik itu, tapi tetap mengikutinya berikutan terdesak untuk memenangi hati suami.

Dengan najis itu diletakkan di atas sudu, kata Ima, bomoh berkenaan terkumat-kamit membaca sesuatu.

Bomoh itu mengajar cara penggunaan najis terbabit walaupun mulanya dia tidak sampai hati melakukannya.

“Bomoh itu menyuruh saya masukkan sedikit najis itu ke dalam makanan suami sebaik ia kering selepas dijemur dan suami pasti berubah dan sentiasa merindui saya,” katanya.

Selepas mengamalkan petua jijik berkenaan, dia berkata, suaminya yang sebelum itu sering keluar rumah, mula berubah dan kerap bersama dia dan anak.

“Perubahan itu benar-benar menggembirakan. Namun, beberapa bulan selepas mengamalkannya, saya menyedari perubahan aneh apabila suami menjadi murung, pendiam dan kurus.

“Dia seolah-olah hilang semangat dan kerap jatuh sakit. Perubahan fizikal dan mentalnya itu menyebabkan saya sedar ia berpunca daripada tindakan saya,” katanya.

Justeru, Ima dihantui rasa bersalah kerana suaminya masih di bawah pengaruh ilmu hitam itu.

Walaupun tidak lagi liar katanya, ubat guna-guna itu menyebabkan suaminya bagai orang bodoh dan kerap lupa banyak perkara.

Menurutnya, dia mencari pengamal perubatan Islam bagi memulihkan suaminya.

“Saya tidak mahu mati sebagai isteri derhaka dan tidak diterima tanah.

“Mungkin ketika itu saya terlalu jahil agama sehingga melakukan perkara bercanggah dengan Islam,” katanya.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Nasi kangkang atau nasi tangas

  1. Almuttadin fisabililah says:

    mengapa kita sanggup buat perkara yang sesat ,banyak ayat Quran yang boleh kita amalkan,bukan saja menjinakan suami,gunung pun akan tunduk hancur kalau di letak keatasnya,ini jelas Alaah gambar dalam surah Al ansyid,ayatnya ,lau anzalna hazalquran naala jabalil laroai tahu kho syiiaa…..sampai habis ,amlkan ketika suami tidur baca dan tiupkan didada.

  2. Hanizah Othman says:

    Well, some man really deserves it.

    • Shaam says:

      What if something similar happen to you…………………nothing is above God’s mightiness,
      by doing this you are a worse person under this sunshine.I doubt,if your grave accepts you,after suffering from bad illness ( e.g paralyzed or handicapped)

  3. wan Rajipah says:

    masyallah kenapa tidak senderi yg berdoa mohon direct pada allah,..kalau kerap kita berdoa pd nya udah pasti di kabulkan lambat atau cepat saja,…terserah pd diri anda juga,..berapa kerap anda bersembayang kalau kita sembayang tanpa putus waktu ,..berapa kerap kita dapat mohon doa ..nah pastikan allah mendengar keluh kesah kita,..udah pasti juga dia kabul doa kita…kalau kita terus ke tok bomah …siapa yg mohon ,..siapa yg sembayangkan unt kita,…sebagai org yg mengupah bomoh apa yg dia dapat,….sembayang tidak,…doa tidak,…balik2 salahkan yg esa ….jadi fikirin…jgn buta ilmu akal ….allah pencipta yg tiada tolok banding nya mohon dgn nya jgn dgn tok bomoh….nanti sesat,…maaf…ya…aku mohon anda balik ke pangkal jalan ..dan kenalilah siapa tuhan kamu sebenarnya dan terima apa saja yg tuhan uji diri kita,..udah pasti kita dapat nikmatinya yg sangat luas…amin…..tinggalkan manusia yg berperangai jahat tu suatu masa nati tuhan uji dia yg lebih dasyat lagi. percayalah …mana tahu nikmat sex rambang di tarik dan dia di sahkan sakit kelamin …udah pasti merugikan hidupnya …anda tetap diri anda dekat kan diri anada dgn tuhan pasti anda mampu menang,,,yg sesat tu biarkan ,..dia akan menyesal nanti percayalah…

  4. margie says:

    yeah, some men deserves their dicks to be cut off…sebab nyer, mmg they do deserves it,,,, so kalau takut khurafat and what not…doa la semoga Allah buat die SUJUD kat you okie…. i pun emo lelaki2 macam ni…. kepada mereka yg laki2 macam jerks ni, I DOAKAN SEMOGA ALLAH BG JALAN yg benar kat laki2 hangpa (silently i wished their underwears infected with some wild infectious disease)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s