Budak kawin paksa ditemui di masjidKUALA LUMPUR 13 Mac – Siti Nur Zubaidah Hussin, 11, yang dikahwinkan dengan seorang lelaki tabligh dan dilarikannya, ditemui di Masjid Al-Ikhwan di Taman Samudera, Kepong di sini petang semalam.

Kanak-kanak itu yang dinikahkan dengan Shamsuddin Che Derahman, 41, atau lebih dikenali sebagai Shamsudin Ajaib ditinggalkan oleh ‘suaminya’ itu dalam keadaan separuh sedar di masjid berkenaan kira-kira pukul 4 petang, setelah dua minggu menghilang.

Kanak-kanak itu ditemui oleh orang awam yang kemudiannya menghubungi ibu kanak-kanak tersebut, Siti Sarnan Mat Ail, 42, di Jelawang, Kelantan.

Siti Sarnan bersama ahli keluarga kemudiannya bergegas ke Kuala Lumpur pagi ini untuk menemui anaknya itu yang sebelum ini bersekolah di Jelawang.

Semasa ditemui Mingguan Malaysia di Hospital Sungai Buloh, di sini petang ini, ibu kepada enam anak itu berkata, sebaik menerima maklumat itu dia terus meminta bantuan saudaranya di Kuala Lumpur.

“Saya juga maklumkan kepada polis yang kemudian membawanya Hospital Sungai Buloh untuk pemeriksaan,” katanya.

Utusan Malaysia semalam melaporkan Shamsudin Ajaib dikatakan menjadi punca kepada dua kes perkahwinan kanak-kanak perempuan di Kelantan.

Dia yang dikatakan mengetuai sebuah kumpulan tabligh, menggunakan kepandaian memujuk untuk mempengaruhi anggota jemaah pimpinannya menyerahkan anak-anak perempuan untuk dinikahi sesama mereka walaupun berusia di bawah umur.

Shamsudin Ajaib juga dikatakan telah mengatur perkahwinan anak perempuannya yang berusia 10 tahun dengan rakannya yang dikenali sebagai Azhar pada 19 Februari lalu.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s