Mandi jenazahHUKUM DAN SYARAT MANDI JENAZAH

HUKUM MANDI

Hukum syarak mengenai mandi mayat diterangkan dalam hadith berikut, yang bermaksud :
Dari Umu ‘Athiah al-Ansariah r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. masuk ke tempat kami ketika anak perempuannya* wafat lalu bersabda: “Mandikanlah dia dengan tiga kali, atau lima kali atau lebih dari itu – jika kamu pandang elok tambahan yang demikian – iaitu dengan air, dan serbuk daun bidara, dan campurkan sedikit kapur barus pada kali yang akhir, setelah kamu selesai memandikannya beritahu kepadaku.”
Setelah selesai, kami pun memberitahu kepada baginda, lalu baginda memberi kepada kami kain sarungnya sambil bersabda,”Balutlah badannya dengan kain ini.” **
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Setelah mereka memandikan jenazah puterinya, baginda melucutkan kain sarung (azar) yang dipakainya dan meminta mereka membalut tubuh mayat puterinya. Sesudah itu barulah mayat puterinya dikafan dengan kain kafan yang disediakan. Alhafiz Ibni Hajar rah.a. berkata, “Perbuatan baginda yang demikian menjadi dasar (bagi amalan orang Islam) mengambil berkat daripada benda-benda pemberian atau peninggalan orang salih.”
(Fathul Bari 3:372)

SYARAT MANDI

Mandi dengan merata air ke seluruh anggota badan jenazah.

Syarat mayat dimandikan.

1. Hendaklah mayat orang Islam.

2. Cukup anggota atau sebahagian badannya.

3. Berumur enam bulan atau kurang, tetapi telah lengkap anggotanya.

4. Mayat itu bukan mati syahid.

Sabda Rasullah

Dari Umu’ Athiah al-Ansoriah r.a. katanya: “Rasullah s.a.w masuk ke tempat kami ketika anak perempuannya wafat iaitu bersabda:

Mandikanlah dia dengan tiga kali, atau lima kali atau lebih dari itu. Jika kamu pandang elok tambahan yang demikian iatu dengan air, dan serbuk daun bidara, dan campurkan sedikit kapur barus pada kali akhir, setelah kamu selesai memandikannya beritahu kepadaku.” Setelah selesai, kami pun memberitahu kepada baginda, lalu
baginda memberi kepada kami kain sarungnya sambil bersabda, ” Balutilah badannya dengan kain ini.”

TEMPAT MANDI

2.1 Dibuat tempat yang tertutup.

2.2 Letak mayat di atas tempat yang tinggi sedikit.

2.3 Aurat mayat wajib ditutup dengan kain supaya tidak kelihatan warna kulit.

2.4 Disunatkan menutup mukanya, (juga ketika dibawa ke tempat mandi), di letakkan terlentang di atas papan mandi dan menghadap arah kiblat.

2.5 Membakar sedikit bau-bauan seperti gaharu atau kemenyan.

2.6 Dilarang orang yang tidak berkenaan dengan urusan mandi mengintai-intai ketika mayat dimandikan.

TERTIB MANDI JENAZAH

3.1 Menjirus dan menggosok jenazah dengan tertib dan lemah lembut, jangan gopoh dan kasar.

3.2 Jangan sengaja hendak melihat aurat mayat. Semasa memandikan mayat hendaklah menutup badannya supaya auratnya terlindung*. Elok demikian dalam sehelai kain sarung yang nipis supaya air meresap masuk dan mudah pula bagi orang yang memandikan memasukkan tangan untuk membersihkan mana-mana bahagian mayat yang perlu dibersihkan.

3.3 Mayat lelaki dimandikan oleh orang lelaki, mayat perempuan, kanak-kanak baru lahir dimandikan oleh orang perempuan.

3.4 Orang yang memandikan mayat dan penolongnya hendaklah orang yang amanah – supaya mereka dapat menjalankan tugas dengan sempurna dan dapat menyimpan rahsia keaiban yang ada pada mayat.

3.5 Sebaliknya jika melihat sesuatu yang baik hendaklah mereka ceritakan pada orang lain.

3.6 Tempat mandi hendaklah terlindung dari pandangan ramai. Hanya tukang mandi dan penolong-penolongnya saja yang boleh hadir. Dalam pada itu, dibolehkan bagi salah seorang kerabat si mati yang terdekat untuk turut hadir walau tidak mengambil bahagian memandikan mayat.**

3.7 Jangan mengangkat suara riuh.

3.8 Jangan mengunyah makanan atau merokok.

3.9 Wajib memakai sarung tangan sewaktu menyuci kemaluan atau mengurus mayat pengidap Aids.

Nota:

“Junjungan kata Nabi s.a.w semasa wafatnya di mandikan dengan mamakai sehelai baju kamis. “Ini berdasakan peristiwa ini:semasa Nabi s.a.w wafat, baginda dimandikan oleh Saidina Ali dan Alfadhal bin Abbas r.a.Manakala Usahamah bin Ziyad r.a. meyiramkan air, ketika itu Saidina Abbas r.a.(bapa saudara Nabi s.a.w)turut hadir.(Maghni al-mahtaj)

CARA MEMANDIKAN JENAZAH

Menurut satu riwayat, Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Mandikanlah dia* (beberapa kali) asalkan ganjil bilangan: tiga atau lima atau tujuh, dan mulakanlah dengan bahagian kanan badannya dan anggota-anggota wudhu”.
(Ummu Athiah) berkata: “Sesudah itu kami pun jalinkan rambutnya: tiga tocang, lalu kami hulurkan ke sebelah belakangnya”**.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Perkara yang penting dalam memandikan mayat ialah wajib membersihkan tubuh badan mayat dan celah-celahnya itu daripada najis dan kekotoran dengan meratakan air seluruh anggota badan mayat itu. Maka apabila cara ini telah yakin kebersihannya, bolehlah dikapan, disembahyang dan seterusnya dikebumikan.

Cara terbaik yang telah sepakat oleh Ibnu Hajar dan al-Ramli di mana telah menjadi amalan masyarakat nusantara ini dengan panggilan mandi air sembilan cara iaitu :

4.1 Dibersihkan najis mayat (meruang) dan membersihkan segala kekotoran atau getah, cat, plaster dan sebagainya yang terlekat pada badan atau kuku mayat. Hendaklah mengosongkan perut terlebih dahulu – kalau ada benda-benda kotor yang boleh keluar, supaya tidak lagi keluar sesudah ia dimandi dan dikafankan.
Caranya: Dudukkan mayat (di atas papan mandi) dalam keadaan condong sedikit ke belakang, dan menahan belakangnya dengan lutut kanan sambil memegang belikatnya dengan tangan kanan (dengan meletak ibu jari di tengah-tengah tengkuknya supaya kepalanya tegak), dan urut perutnya perlahan-lahan dengan tangan kiri.
Siram air banyak-banyak untuk membersihkan benda-benda yang keluar.

4.2 Setelah dikosongkan perut dan dbersihkan benda yang keluar, hendaklah ditelentangkan semula mayat itu di atas papan mandi dan dicebokkan oleh orang yang memandikannya dengan membersihkan kemaluan dan celah-celahnya (menggunakan sarung tangan).

4.3 Dengan sarung tangan bersih, tukang mandi hendaklah membersihkan gigi mayat, lubang hidunganya, lubang telinga dan celah-celah kukunya. Kemudian diwudhu’kan dengan sempurna (meliputi yang fardhu dan sunat). Setelah itu baru dimandikan – dari bahagian kepala hingga ke hujung kaki – meliputi seluruh tubuhnya.

4.4 Mandi dengan air sabun

i. Basuh seluruh kepala, muka dan lehernya 3 kali.

ii. Basuh sebelah kanan (lambung kanan) meliputi bahu, ketiak, tangan kanan, dada, rusuk, perut, kemaluan, celah-celah kelangkang dan paha kanan hingga ke hujung kaki kanan 3 kali.

iii. Basuh sebelah kiri (lambung kiri) hingga ke hujung kaki kiri 3 kali.

iv. Kemudian diiringkan rusuk kanan ke atas dan basuh lambung kanannya bahagian belakang meliputi bahu, belakang badan, rusuk, punggung, peha kanan dan terus ke hujung kaki kanannya 3 kali.

v. Mengiringkan rusuk kiri ke atas dan basuh lambung kiri belakang hingga ke kaki kiri 3 kali .

Mandi dengan air sabun seperti di atas tadi memadai satu kali sahaja.

4.5 Mandi dengan air bersih (mutlak)
Mandi dengan air bersih ini dilakukan seperti cara mandi dengan sabun, tujuannya untuk membersihkan segala air sabun tadi.

4.6 Setelah bersih, diwudhukan dengan niat,
” Sahaja aku wudhukan mayat ini kerana Allah”

Lafaz niat bagi lelaki:
“Nawaitul wudhu ‘an hazal maiti lillahi ta’ala”

Lafaz niat bagi perempuan:
“Nawaitul wudhu’ ‘an hazihil maitati lillahi ta’ala”

4.7 Mandi air bercampur kapur barus
Air bersih dicampur sedikit air kapur barus yang sekira-kiranya tidak mengubah hukum air mutlak, kemudian dijirus sunat diniatkan:

” Sahaja aku mandi mayat ini kerana Allah Taala”

Lafaz niat bagi lelaki:
“Nawaitul ghusl ‘an hazal maiti lillahi ta’ala”

Lafaz niat bagi perempuan:
“Nawaitul ghusl ‘an hazihil maitati lillahi ta’ala”

Proses mandi ini sama juga seperti mandi dengan air sabun dan air bersih yang lalu. Kemudian ulang 2 kali dengan menambah kapur barus lebih tua sedikit supaya baunya lebih keras.
Semasa menjirus, sunat membaca:
“Ghufranak rabbana rahman wailakal masir”

4.8 Jadi hasilnya jumlah mandi mayat kesemuanya lima kali iaitu :
. Satu kali mandi dengan air sabun.
. Satu kali mandi dengan air bersih.
. Tiga kali mandi dengan air kapur barus.

4.9 Mayat lelaki yang panjang janggutnya, sunat disisir ia dengan sikat jarang. Jika bulu janggut atau rambut kepalanya gugur semasa mandi, hendaklah dipungut untuk dimasukkan ke dalam kapan semasa mayat dikafankan.
. Mayat permpuan pula hendaklah dihuraikan rambutnya supaya air membasahi keseluruhannya. Rambut yang gugur hendaklah dipungut untuk dimasukkan ke dalam kafan. Menurut riwayat di atas, dijalinkan rambutnya menjadi tiga tocang, lalu dihulurkan ke sebelah belakangnya.

4.10 Perbuatan membasuh mayat dengan air bercampur sabun (atau serbuk daun bidara) kemudian membilasnya, tidak dikira. Itu hanya seperti membersihkan badannya.
Yang diambil kira ialah mandi yang akhir, iaitu memandikan mayat dengan air yang dicampurkan sedikit kapur barus.

Sabda Rasullah:

Menurut satu riwayat, Rasullah s.a.w. bersabda:

“Mandikanlah dia” (beberapa kali)asalkan ganjil bilangan:tiga atau lima atau tujuh, dan mulakanlah dengan bahagian kanan badannya dan anggota-anggota wudhu’ (Ummu Athiah) berkata: “Sesudah itu kami pun jalinkan rambutnya: tiga tocang, lalu kami hulurkan ke sebelah belakangnya.

PERIHAL LAIN

dimandikan lagi dengan ‘mandi janabah’ setelah ia dimandikan dengan ‘mandi mayat’ kerana ‘mandi mayatnya’ mencukupi.Jika keluar dari perut mayat sesuatu yang kotor setelah ia dimandikan atau semasa dikafankan, maka ia juga tidak dituntut dimandikan lagi, tetapi memadai membersihkan kesannya benda itu.

5.2 MAYAT YANG DITAYAMMUMKAN

i. Kerana ketiadaan air.

ii. Kerana badannya terlalu uzur (seperti orang yang mati terbakar dan sebagainya), kalau dimandikan akan hancur daging badannya.

iii.’Mayat lelaki’ yang mati di tempat terpencil dan tidak ada di situ melainkan kaum perempuan sahaja (yang bukan muhrimnya)

iv. ‘Mayat perempuan’ yang tidak ada di tempat matinya melainkan kaum lelaki sahaja (yang bukan muhrimnya)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Mandi jenazah

 1. rasimi berkata:

  mohon copy semuanya segala ilmu disini.semoga kamu mendapat berkat

 2. marzuki berkata:

  Bagaimana dengan Air Sembilan?

  • hashim berkata:

   air sembilan ialah air .yg bercampur dgn kapur barus yg disiram pd akhir mandian
   3 kali disebelah kanan
   3 kali disebelah kiri
   3 kali dibahagian depan
   jadilah 9 kali seperti yg diterangkan di atas

 3. ruly sibat masiga berkata:

  bolekah isteri membantu dlm memandikan jenazah suami dan sebaliknya.. mohon copy info ini tuan..

 4. Pingback: Sabun Mandi Dnars - Fashion dan Belanja Jadi Satu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s