Suami gila seks punca isteri minta cerai

Slide61

KUALA TERENGGANU – Tidak tahan dengan sikap suami inginkan aksi seks secara terlampau sehingga memudaratkan menjadi antara faktor mendorong isteri memfailkan penceraian di negeri ini.

Ketua Hakim Syarie Terengganu, Wan Mohd Zakri Wan Mohd berkata, terdapat beberapa kes penceraian yang direkodkan berpunca daripada sikap suami gila seks yang mengakibatkan tekanan kepada isteri.

“Kita tidak nafikan berlakunya kes-kes begini, namun, kebanyakannya tidak direkodkan dalam kenyataan sokongan, sebaliknya berbangkit ketika prosiding di hadapan hakim.

“Ada satu kes di mana seorang wanita memfailkan perceraian kerana tidak tahan dengan sikap suaminya yang meminta dia melakukan perbuatan sehingga menyebabkan kecederaan anggota sulitnya semata-mata mahu membangkitkan syahwat si suami setiap kali ingin bersama,” katanya.

Wan Mohd Zakri berkata, mahkamah merekodkan pasangan wanita lebih tinggi memohon penceraian iaitu sebanyak 67 peratus manakala 33 peratus difailkan lelaki.

Selain itu, katanya, pasangan berusia 26 hingga 30 tahun direkodkan paling ramai bercerai di mana kebanyakan kes melibatkan pasangan yang berkahwin dalam tempoh kurang lima tahun.

Ditanya mengenai tempoh perkahwinan paling singkat yang direkodkan, katanya, pernah berlaku kes berkahwin dan bercerai dalam tempoh sehari (24 jam).

“Bercerai dalam tempoh 24 jam adalah tempoh perkahwinan paling singkat direkodkan Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu (JKST).

“Sebenarnya, fasa perkahwinan belum matang dalam tempoh lima tahun, menyebabkan ramai pasangan memilih perpisahan sebagai penyelesaian masalah yang sebahagian besarnya berpunca daripada ketidaksefahaman dan kewangan,” katanya.

Beliau berkata, sebanyak 19.3 peratus pasangan bercerai pada usia 26 hingga 30 tahun diikuti pasangan 31 hingga 35 tahun (18.6 peratus) dan pasangan berusia antara 21 hingga 25 tahun. (17.2 peratus).

“Terdapat juga kes penceraian melibatkan pasangan warga emas walaupun rekod tidak menunjukkan jumlah yang tinggi.

“Walaupun pasangan warga emas lazimnya dikaitkan mempunyai persefahaman tinggi kerana tempoh perkongsian hidup yang lama, perceraian dalam kalangan mereka masih berlaku iaitu sebanyak 5.1 peratus pasangan yang bercerai berusia di antara 61 hingga 86 tahun,” katanya.

Secara keseluruhan, sejak 2015 Terengganu menduduki tangga kelima bagi bilangan kes penceraian paling tinggi dengan merekodkan kes cerai secara purata 3,000 pasangan daripada 10,000 hingga 11,000 perkahwinan baharu setiap tahun.

“3,000 pasangan yang bercerai setiap tahun adalah jumlah yang tinggi. Antara faktor utama membawa kepada penceraian ialah ketidaksefahaman, tidak matang dan faktor kewangan,” katanya.