Nafkah batinSEBELUM sesuatu pasangan hendak diijabkabulkan, Penolong Pendaftar Nikah (juru nikah) akan bertanya kepada pengantin sesuatu yang asas tentang Islam dan perkahwinan. Antara soalan yang penting ialah, apa yang wajib bagi suami setelah diijabkabulkan?

Kebanyakan bakal suami memberi jawapan yang agak betul, iaitu memberi nafkah zahir dan batin. Apabila ditanya apakah yang dimaksudkan dengan nafkah zahir, dia menjawab, beri makan minum, pakaian dan tempat tinggal. Jawapan yang cukup cemerlang.

Tetapi apabila ditanya apa pula yang dimaksudkan dengan nafkah batin, dia terdiam tidak dapat menjawab. Biasanya kalau tidak menjawab adalah kerana tidak tahu atau malu nak jawab. Ya, dalam soalan ini ternyata dia malu hendak menjawab.

Kenapa dia malu? Dia malu kerana jawapan yang dimaksudkan ialah seks. Itulah sebabnya dia tersipu-sipu nak jawab. Tetapi benarkah jawapan itu? Di sinilah kesilapan umat Islam yang jawapan itu telah lama diwarisi entah sejak bila.
Suami dan isteri mesti faham tanggungjawab masing-masing.

Suami dan isteri mesti faham tanggungjawab masing-masing.

Sebenarnya, jawapan itu salah kerana nafkah yang sebenarnya hanya satu itu nafkah zahir. Tetapi boleh juga disebut nafkah batin dengan merujuk kepada memberi didikan ilmu agama kepada isteri. Batin atau jiwa isteri perlu dididik ke arah kebaikan dan ketakwaan serta keimanan.

Nafkah inilah yang sering diabaikan oleh suami. Dan atas sebab itulah mengapa berlaku masalah rumah tangga yang sukar diselesaikan.

Menyentuh soal seks, suka dijelaskan di sini bahawa ia satu keperluan yang Allah sediakan kepada makhluknya. Allah bekalkan keinginan seks kepada manusia sama seperti yang diperlukan binatang. Tetapi keperluan itu dibezakan dengan perkahwinan yang sah untuk menambahkan keharmonian rumah tangga.

Allah sebutkan dalam al-Quran, “kamu pakaian bagi mereka dan mereka juga pakaian bagi kamu,” (al-Baqarah) adalah hendak menunjukkan betapa lelaki dan perempuan itu saling memerlukan. Maka seks itu adalah pengikat kasih sayang selain anak yang dilahirkan hasil hubungan intim antara pasangan itu.

Walau bagaimanapun hubungan seks halal ini sering diabaikan oleh pasangan sama ada suami atau isteri kerana tidak memahami peranan dan fungsi di atas. Malah sesetengahnya menganggapnya kotor atau kerja sia-sia yang sekadar melepaskan nafsu syahwat sahaja.

Oleh sebab itu kita lihat, ada suami yang lebih sebuk dengan kerja lalu lupa hendak bermesra dengan isteri. Ada juga isteri yang sebuk dengan urusan kerja baik dalam rumah atau luar hingga tidak berpeluang untuk bermesra dengan suami.

Kemungkinan mereka berdua ada masalah, tetapi tidak cuba diselesaikan dengan cara yang baik sehingga akhirnya menjadi kudis dan barah. Sebenarnya beberapa kes yang pernah dirujuk kepada saya, suami mengadu isteri tidak mahu menyerahkan dirinya kepada suami setelah empat tahun berkahwin.

Tetapi apabila bertanya punca, jawapan yang diberi oleh suami dan isteri sering bercanggah. Mereka sering tuduh menuduh. Namun apabila persoalan yang sama ditanya pada sesi temu bual tertutup secara empat mata, isteri mengakui tidak mendapat kepuasan seks setiap kali bersama suami.

Jadi, berdasarkan jawapan itu boleh disimpulkan bahawa ramai suami dalam kes seumpama ini tidak mengambil berat soal kepuasan seks isterinya. Padahal keperluan ini perlu diberi perhatian sama dengan keperluan makan dan minum dan sebagai.

Oleh sebab itu perkara ini perlu diberi perhatian oleh kedua-dua belah pihak secara jujur. Suami perlu berterus terang dengan isteri jika ada masalah kesihatan. Dan isteri juga perlu berterus terang dengan suami jika ada kekurangan yang boleh menjejaskan hubungan.

Ingatlah jika kedua-dua pihak boleh membaiki kelemahan masing-masing mereka mampu memanjangkan hayat perkahwinan mereka.

Selain itu, lelaki yang bergelar suami harus sedar bahawa mereka telah berbelanja besar untuk berkahwin malah sesetengahnya hutang bertahun-tahun. Tentulah tidak wajar suami sanggup membiarkan wang yang dilaburkan itu habis begitu sahaja.

Jadi, binalah perkahwinan dengan sebaiknya melalui kesefahaman yang jitu. Manakala isteri perlu setia dengan hubungan itu dengan saling memahami keperluan di atas kerana suami lazimnya sentiasa mengharap belaian kasih sayang isteri sepanjang hayat sama seperti malam pertama.

Sumber: Mstar

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nafkah batin

  1. Assalamualikum!!!!!!Disini saya ingin bertanya…..apakah salah kalau suami saya tidak memberikan nafkah batin pada saya selama 4/5 bulan bila saya tanya katanya penat dan saya bertanya lagi adakah awak sakit katanya tidak.Dan dia memberitau saya bahawa dia stressed kerana tugasnya…..dan saya mengerti….tapi saya selalu beritau dia bahwa kerja itu penting tapi kalau ada masaala di pejabat jangan lah dibawa balik kerumah kerana ianya akan terbawa- bawa pada keluarga…..dan saya sebagai isteri selalu saja bertanya adakah semuanya ok dipejabat sebagai seorang isteri saya mengambil berat tentang anak dan suami saya……..tapi sudah selama 4/5 bulan dia abaikan saya dan sebagai isteri walaupun saya sakit tapi saya tetap berikan nafkah batin pada suami saya walaupun saya tidak bersa begitu gembira tetap saya jalankan tugas saya pada suami tidak pernah saya abaikan tugas saya sebagai isteri…tapi kami berakhir dengan pertengkaran…kadang kala saya rasa diri saya dipergunakan oleh suami apabila dia minta saya nafkah batin saya selalu ikutkan dia tapi dalam masa yang sama saya menangis terisak-isak kerana saya tidak boleh melarangnya dari menyentuh tubuh saya…..semakin hari saya merasa batin saya tersiksa dan saya tidak tahu pada siapa saya harus mengadu…….saya ingin minta bantuan dan nasihat apakah yang saya harus lakukan terima kaseh assalamualaikum

  2. Nursana berkata:

    Assalamualaikum

    Saya di sini ingin berkongsi perasaan bukan mahu aibkn suami sendiri malah sama sekali tidak ada niat untuk jatuhkan maruh suami. Cuma sy tak tahu di mana harus sy kongsi atau luahkan perasaan jikalau suami sendiri (yg selayaknya patot memahami kehendak batin isteri) sangat dingin dalam bermesra. Sy amat kecewa sedih bagai dihiris2 perasaan. Malam2 yg sy lalui sangat begitu tertekan. sejak lahir anak pertama suami tidak lagi tidur bersebelahan.tp sy faham sbb ade ank kecil nak mnyusu dan nak bg sy dan anak selesa. Tapi kini anak yg sudah berusia setahun 3 bulan dah tidur bawah.tapi suami masih mengasingkan tempat tidurnya tidur di ruang tamu tidak menemani sy tidur di dlm bilik. Perasaan sy sgt tertekan. Malah sy sudah berbincang dan marah mengenainya. Namun, setelah minta dan marah, baru bersama itu pun bagai dipaksa2. Sy amat sedih sekali. Hanya beberapa kali shj itupon bukan dia yg mendatangi sy secara sendiri. Yg sy sakit hati sekali, die masih tidur sndiri di luar walaupun sy pernah berkongsi info suami isteri jgn biasakan tidur berasingan. Mcm2 info khas sy kongsikan dgn suami, tapi dia macam tak peduli dan masih bersikap dingin. Pernah sy mengajak dan die menolak, dia cakap mahu tidur dan pelukan sy tidak berbalas malah die membelakangkan sy. Die tau sy menangis ketika itu tp tetap tidak mahu sy. Sakit hati perasaan sy tiap2 malam sy menangis sehingga satu tahap sy merasakan terlalu benci dgn suami. Ye sy sgt bencikan suami sy.
    Berdosa membenci suami. Tetapi saya tidak bahagia langsung. Bertahan sebab anak.

    Bagaimana ingin sy lakukan. Terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s