Perkahwinan Nabi Adam as dan HawaAllah SWT. Yang Maha Pengasih untuk menyempurnakan nikmatnya lahir dan batin kepada kedua hamba-Nya yang saling memerlukan itu, segera memerintahkan gadis-gadis bidadari penghuni syurga untuk menghiasi dan menghibur mempelai perempuan itu serta membawakan kepadanya hantaran-hantaran berupa perhiasan-perhiasan syurga. Sementara itu diperintahkan pula kepada malaikat langit untuk berkumpul bersama-sama di bawah pohon “Syajarah Thuba”, menjadi saksi atas pernikahan Adam dan Hawa.

Diriwayatkan bahawa pada akad pernikahan itu Allah SWT. berfirman: “Segala puji adalah kepunyaan-Ku, segala kebesaran adalah pakaian-Ku, segala kemegahan adalah hiasan-Ku dan segala makhluk adalah hamba-Ku dan di bawah kekuasaan-Ku. Menjadi saksilah kamu hai para malaikat dan para penghuni langit dan syurga bahawa Aku menikahkan Hawa dengan Adam, kedua ciptaan-Ku dengan mahar, dan hendaklah keduanya bertahlil dan bertahmid kepada-Ku!”.

Malaikat dan para bidadari berdatangan

Setelah akad nikah selesai berdatanganlah para malaikat dan para bidadari menyebarkan mutiara-mutiara yaqut dan intan-intan permata kemilau kepada kedua pengantin agung tersebut. Selesai upacara akad, dihantarlah Adam a.s mendapatkan isterinya di istana megah yang akan mereka diami.

Hawa menuntut haknya. Hak yang disyariatkan Tuhan sejak semula.

“Mana mahar?” tanyanya. Ia menolak persentuhan sebelum mahar pemberian ditunaikan dahulu.

Adam a.s bingung seketika. Lalu sedar bahawa untuk menerima haruslah sedia memberi. Ia insaf bahawa yang demikian itu haruslah menjadi kaedah pertama dalam pergaulan hidup.

Sekarang ia sudah mempunyai kawan. Antara sesama kawan harus ada saling memberi dan saling menerima. Pemberian pertama pada pernikahan untuk menerima kehalalan ialah mahar. Oleh kerananya Adam a.s menyedari bahawa tuntutan Hawa untuk menerima mahar adalah benar.

Mahar perkahwinan Adam

Pergaulan hidup adalah persahabatan! Dan pergaulan antara lelaki dengan wanita akan berubah menjadi perkahwinan apabila disertai dengan mahar. Dan kini apakah bentuk mahar yang harus diberikan?

Itulah yang sedang difikirkan Adam.

Untuk keluar dari keraguan, Adam a.s berseru: “Ilahi, Rabbi! Apakah gerangan yang akan kuberikan kepadanya? Emaskah, intankah, perak atau permata?”.

“Bukan!” kata Tuhan.

“Apakah hamba akan berpuasa atau solat atau bertasbih untuk-Mu sebagai maharnya?” tanya Adam a.s dengan penuh pengharapan.

“Bukan!” tegas suara Ghaib.

Adam diam, mententeramkan jiwanya. Kemudian bermohon dengan tekun: “Kalau begitu tunjukilah hamba-Mu jalan keluar!”.

Allah SWT. berfirman: “Mahar Hawa ialah selawat sepuluh kali atas Nabi-Ku, Nabi yang bakal Kubangkit yang membawa pernyataan dari sifat-sifat-Ku: Muhammad, cincin permata dari para anbiya’ dan penutup serta penghulu segala Rasul. Ucapkanlah sepuluh kali!”.

Adam a.s merasa lega. Ia mengucapkan sepuluh kali salawat ke atas Nabi Muhammad SAW. sebagai mahar kepada isterinya. Suatu mahar yang bernilai spiritual, kerana Nabi Muhammad SAW adalah rahmatan lil ‘alamin (rahmat bagi seluruh alam).

Hawa mendengarkannya dan menerimanya sebagai mahar.

“Hai Adam, kini Aku halalkan Hawa bagimu”, perintah Allah, “dan dapatlah ia sebagai isterimu!”.

Adam a.s bersyukur lalu memasuki isterinya dengan ucapan salam. Hawa menyambutnya dengan segala keterbukaan dan cinta kasih yang seimbang.

Allah SWT. berfirman kepada mereka: “Hai Adam, diamlah engkau bersama isterimu di dalam syurga dan makanlah (serta nikmatilah) apa saja yang kamu berdua ingini, dan janganlah kamu berdua mendekati pohon ini kerana (apabila mendekatinya) kamu berdua akan menjadi zalim”.

(Al-A’raaf: 19).

Dengan pernikahan ini Adam a.s tidak lagi merasa kesepian di dalam syurga. Inilah percintaan dan pernikahan yang pertama dalam sejarah ummat manusia, dan berlangsung di dalam syurga yang penuh kenikmatan. Iaitu sebuah pernikahan agung yang dihadiri oleh para bidadari, jin dan disaksikan oleh para malaikat.

Peristiwa pernikahan Adam dan Hawa terjadi pada hari Jumaat. Entah berapa lama keduanya berdiam di syurga, hanya Allah SWT yang tahu. Lalu keduanya diperintahkan turun ke bumi. Turun ke bumi untuk menyebar luaskan keturunan yang akan mengabdi kepada Allah SWT dengan janji bahawa syurga itu tetap tersedia di hari kemudian bagi hamba-hamba yang beriman dan beramal soleh.

Firman Allah SWT.: “Kami berfirman: Turunlah kamu dari syurga itu. Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barangsiapa yang mengikuti petunjuk-Ku, nescaya tidak ada kekhuatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati.”

(Al-Baqarah: 38)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

12 Responses to Perkahwinan Nabi Adam as dan Hawa

 1. Assalamu’alaikum, Subhanallah, sekarang blognya Pakcikli00, sangat bagus, blog dakwah, Alhamdulillah, saya senang sekali Pakcikli00. (Dewi Yana)

 2. jalanakhirat berkata:

  Waalaikumusalam

  Terima kaseh, kita sangat memerlukan weblog pengetahuan ugama yang maseh berkurangan di iT untuk rujukan pelayar.

  Terima kaseh salam hormat.

 3. elfan berkata:

  Apakah benar nama isteri Adam As. itu HAWA atau SITI HAWA? Dalam Al Quran tidak ada sebutan bahwa isteri Adam As itu Hawa atau Siti Hawa, yang ada penyebutan Hawa hanya termuat dalam Kitab Injil Kitab Kejadian 3:20.

  • jalanakhirat berkata:

   Asalamualaikum

   Tuan Elfan, Jika tuan orang yang beriman, tuan bukan sekadar perlu mempercayai al Quran malahsan semua kitab Allah, kerana diantara rukun iman itu ialah mempercayai kitab Allah. Kitab tersebut termasuklah kitab Injil.

   • Rahman Effendi berkata:

    Ya…kita Umat islam percaya dgn kitab2 Allah, zabur, taurat dan injil, tapi khusus kitab Injil yg bernama Injil Barnabas yg menurut keyakinan umat islam, Injil Barnabas adalah kitab suci nasrani yg asli belum ada perubahan atau diubah2 oleh murid nabi Isa yg murtad yg bernama ” Paulus “, dan Barnabas adalah murid nabi Isa Almasih ( Yesus ), yg Setia istiqomah menjalankan ajaran Nabi Isa berdasarkan Ketuhanan Yg Esa.

 4. andri rahmadi berkata:

  Asalamualaikum

  kitab yang diturunkan ALLAH SWT ADA 5
  SHUHUF : NABI IBRAHIM A.S
  ZABUR : NABI DAUD A.S
  TAURAT: NABI MUSA A.S
  INJIL : NABI ISA A.S
  AL-QURAN : NABI MUHAMMAD S.A.W
  DAN AL-QURAN ADALAH KUNCI KEHIDUPAN AKHIRAT MAUPUN DUNIA,
  MAAF KALO ADA YANG SALAH, TOLONG DIBENARKAN ATAU DIPERJELAS KEMBALI

  WASSALAM

 5. Lop Jieyma berkata:

  betol ke roh @zat yg dimasuk kn kedalam badan adam adelah roh Muhammad s.a.w??

 6. ahmadtarmizi berkata:

  tlg terangkan ayat alqur’an mahar nya nabi adam as !

 7. aries berkata:

  Boleh tau sumber utama dari uraian ia apa dan dari mana ya mas. Mhn penjelasannya

 8. wan jebat berkata:

  apa buktinya adam dan hawa dinikahkan oleh Allah SWT?

 9. Ahmad berkata:

  Assalamualaikum
  Apa ada dalil tentang siapa yang menikahkan dan bagaimana pernikahan nabi adam trjdi?
  Mohon penjelasan karena dibutuhkan untuk dakwah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s