Syahadat Tok Ku PalohSyahadat Tok Ku Paloh Merupakan perincian maksud Dua Kalimah Shahadat

Selaku pembawa amalan Tharikat Naqsyabandiah, Tok Ku Paloh terkenal sebagai orang yang kuat engamalkan zikir zikir yang disusun oleh Syeikh Bahauddin, Syeikhul Tharikat Naqsyabandiah yang susur galurnya sampai kepada Sayidina Abu Bakar As Siddiq [makam Syeikh Bahauddin terdapat di Uzbekistan]. Begitu pula dengan amalan ibadah yang asas seperti sembahyang, puasa dan membaca Al Quran dan lain2 amalan sunat. Dengan kata lain Tok Ku Paloh sangat warak dan berhalus dalam beribadah.Selain mengamalkan zikir tharikat Naqsyabandiah secara istiqamah, Tok Ku Paloh juga mengamalkan dan mengembangkan amalan yang disusun oleh ayahandanya iaitu ‘Syahadat Tok Ku’. Amalan ini terus popular dan hingga kini masih diamalkan di banyak tempat di negeri Terengganu secara berjemaah dan bersendirian.Syahadat Tukku ini diwariskan kepada murid2nya. Pengikut kanan beliau Haji Abdul Rahman Limbong mengembangkan amalan ini kepada murid2 dan anak cucunya pula. Ini diakui oleh Pak Cik Ali Haji Yusof, cicit Haji Abdul Rahman Limbong. Beliau berkata, “Saya dapat mengamalkan syahadat ini semasa datuk [menantu Haji Abdul Rahman Limbong] dan ayah saya lagi.”Menurut beliau, amalan itu masih kekal sebagaimana dilakukan pada zaman Haji Abdul Rahman Limbong iaitu bermula dengan ratib Al Hadad dan diakhiri dengan Syahadat Tok Ku, sekali-sekala disusuli dengan burdah pula.

Syahadat Tok Ku dituduh sesat

Amalan Syahadat Tok Ku ini pernah menjadi kontroversi apabila salah seorang pembawa amalan ini dihadapkan ke mahkamah kerana dituduh sesat. Peristiwa ini berlaku kepada Tuan Hj. Hussein Hj. Mat yang mengembangkan amalan ini di Kampung Gong Ubi Keling, Besut di mana dalam masa yang singkat saja sudah meriah dengan ramai pengikut.Tuan Hj. Hussein tidak menolak kemungkinan tidakan yang dikenakan ke atas dirinya itu didorong oleh iri hati dan hasad dengki orang2 tertentu kerana surau yang baru beliau bangunkan lebih meriah berbanding dengan surau2 lain. Mereka mendesak pihak berkuasa mengambil tindakan ke atas beliau atas alasan yang batil dan fitnah.Mengenang peristiwa pahit yang berlaku pada sekitar tahun1950 itu, Hj. Hussein bercerita :“Hampir seribu orang yang berada di Mahkamah Kadhi Besut untuk mendengar keputusan perbicaraan saya yang dituduh sesat kerana mengamalkan Syahadat Tok Ku ini.”Orang ramai nampak cemas kerana peristiwa ini besar dan kali pertama berlaku di Besut. Menurut Hj. Hussein sewaktu perbicaraan, beliau disuruh membaca segala amalan yang diamalkannya selama ini. “Saya pun membaca habis satu persatu bermula dengan ratib Al Hadad, Burdah dan akhirnya Syahadat Tok Ku. Selesai saya membaca semuanya, Hakim Cik Awing yang juga Kadhi Besut itu berkata ; ‘Apa yang Tuan Hj. baca itu ada pada saya.’“Rupa2nya Tuan Hakim Cik Awing juga mengamalkan ratib Al Hadad dan Syahadat Tuk Ku.“Kemudian saya dibebaskan tanpa sebarang tindakan yang dikenakan malah nampaknya tuan hakim itu pula yang seolah olahnya mengalakkan amalan ini diteruskan. Mendengarkan keputusan yang benar itu maka orang ramai di luar mahkamah turut bersyukur dan ada yang menitiskan air mata gembira,” cerita Hj. Hussein lagi.Sehingga kini Hj. Hussein terus mengamalkan Syahadat Tok Ku bersama sama sahabatnya, amalan pada setengah orang jahil dikatakan ‘syhadat tambahan’.Syahadat Tok Ku yang disusun oleh wali Allah itu terus popular di kalangan orang yang arif di banyak tempat dalam negeri Terengganu. Amalan yang menjelaskan unsur unsur tauhid dan pembersihan hati yang amat diperlukan oleh seorang hamba terhadap Tuhannya, ALLAH SWT.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to Syahadat Tok Ku Paloh

 1. Roslee Bin Abdul Aziz berkata:

  Assalamualaikum:

  Biasalah orang syariat,tidak tahu satu amalan yang baik selalu hukum sesat dan menyeleweng.Padahal amalan2 itu menguatkan tauhid kita pada yang Esa.Yang bomoh dan dukun yang beramal denagn perantaraan jin tak berani pulak hukum sesat.Terimakasih

  Wassalam
  Roslee

 2. cik asiah berkata:

  xlengkap klo sekadar syariat sje.. rkun agama kan islam,iman dan ihsan.. ni ilmu akhlak sebnarnya.. yg bnar2 ikhlas je dpat mnerimanya..
  wallahualam.

 3. nordin berkata:

  Saya ingin tahau bagaimanakah bunyi nya shahadat Tok Ku Paloh itu?

 4. tapek berkata:

  alhamdulilah setiap yang baik itu adalah jalan yang di redhai,kepada pengamal yang masih beramal dengan syahadat tok ku ini teruskan semoga denganya akan menambahkan lagi keimanan kepada Allah dan mendapat keselamatan dunia akhirat.untuk pengetahuaan semua juga amalan ini juga boleh menjadi perisai untuk diri kita dari musuh Allah yang durjana.semoga Allah merahmati kita semua

 5. zamri hj mat ami berkata:

  Salam!! saya ada menyimpan syahadat Tauhid dan Syahadat Rasul peninggalan arwah Tok saya yang menpunyai hubungan baik dengan keluarga Tok Ku Paloh.. Syahadat tersebut adalah dari Tok Ku Paloh sendiri yang diajarkan kepada anak muridnya.. sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya di 0199669258, kuala tahan jerantut, pahang.

 6. sani berkata:

  Syahadat tokku merangkumi ilmu tasauf dan ilmu tauhid. Ilmu mengenal Allah dan Rasul berjalan seiring dengan penyucian hati dan mendekatkan diri dengan Allah melalui amalan amalan zikir tarikat bagi menghadirkan zuhud., Setelah benar benar iltizam maka ujudlah istiqomah dalam amalannya yang penuh ikhlas.Semoga amalan ini akan berkembang, insyaAllah.

 7. razuan berkata:

  utk menerangkan pada seorang ttang agama ni bukan senang kecuali pintu hati dbuka kan oleh allah ttang mengenal diri.
  Hanya jln mengenal diri sahaja seorg itu bleh faham.

 8. basir berkata:

  Alhamdulillahirabilalamin
  Tak sia sia saya belajar tarikat naqsyabandi

 9. Hasniah Saad berkata:

  assalam…
  di mana masih terdapat pengajian spt ini? jika di kedah…dimana..sapa guru yg boleh dirujuk?

 10. Engku ibrahim berkata:

  Salam. Boleh saya tahu tentang hj husayn. Masih ada lagi ke atau sudah meninggal? Bagaimana cara untuk saya menghubunginya atau sesiapa yg boleh menceritakan tentang amalan tersebut. Terima kasih

 11. sayyid berkata:

  adakah benar gambar itu gambar tokku paloh?..sedangkan kami anak cucu pn..xpernah melihat wajah beliau,..saya harap gambar ini di padamkan kerana ini buka wajah tokku…..satu lagi..amalan syahdat tokku,,hnya ada di brikan kepada beberapa oprg shj….dan tiada kitab atau penulisan di berikan pada sesiapa..sebagai waris..saya risau jika ada amalan tiruan dan palsu yg boleh menggugat amalan yg asal…serta tidak smpai pada nsyab nya….dan amalan ini tidak boleh di jual beli…kerana kelak akn datang mudarat…..jika mahu kepastian boleh ke kg,gong kapas atau sekitar chabng tiga untuk kesahihan ttg amalan tokku…sekian….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s