Raja Iskandar Zulkarnain Islam dan sejarah Melayu


Sebelum ni saya pernah mengutarakan kenapa Rasulullah SAW bersabda, “Tuntutlah ilmu walau kenegeri China”. Saya juga tertanya – tanya kenapa lambang Silat Gayong Malaysia menggunakan lambang 2 naga sebelum ditukar kepada satu Naga sahaja kini. Saya juga tertanya-tanya siapa Panglima Hitam yang mengkhatamkan Ilmu Silat Gayong kepada Allahyarham Dato Meor . Keris , senjata orang Melayu menurut firasat saya lebih merupakan gambaran seekor NAGA.

Saya juga dapati Mursyid Haji Ibrahim Bin Haji Mohamad,Kampung Pulau Manis Serada Terengganu telah mengizinkan dan mengamanahkan murid-murid kepercayaannya untuk mengembangkan ilmu warisan para ulama sufi ni di seluruh Malaysia dari segala segi baik dari segi ilmu agama, persilatan dan kaitannya dengan sains metafizik.

Mungkin kini sudah sampai masanya untuk kita kembali berganding tenaga untuk menegakkan kembali Syiar Islam, Agama Tauhid . Rupa-rupanya dulu ISLAM pernah menguasai 2/3 dunia bermula dengan Nabi ALlah Sulaiman dan bersambung kepada Raja Iskandar Zulkarnain.

>>RAJA ISKANDAR ZULKARNAIN DALAM SEJARAH BANGSA MELAYU<<

Raja-raja Melayu seperti yang kita ketahui dikatakan berasal dari keturunan Raja Iskandar Zulkarnain. Turut di kenali sebagai raja Rom, banyak tulisan-tulisan sejarah merujuk kepada baginda sebagai asal bermulanya keturunan di raja ini. Setakat mana kebenaran ini, kita perlulah merujuk kepada,

1) Al Quran, Surah Al Kahfi

2) Manuskrip Undang-Undang Kedah yang telah dibukukan.

3) Sulalatus Salatin

Al Quran, Surah Al Kahfi

Surah Al-Kahfi, Ayat 94

Mereka berkata: “wahai Zulkarnain, sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi; oleh itu, setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu (dari hasil pendapatan kami) dengan syarat engkau membina sebuah tembok di antara kami dengan mereka?”

Surah Al-Kahfi, Ayat 95

Dia menjawab: “(kekuasaan dan kekayaan) yang Tuhanku jadikan daku menguasainya, lebih baik (dari bayaran kamu); oleh itu bantulah daku dengan tenaga (kamu beramai-ramai) aku akan bina antara kamu dengan mereka sebuah tembok penutup yang kukuh.

Surah Al-Kahfi, Ayat 96

Bawalah kepadaku beberapa ketul-ketul besi”; sehingga ketika besi-besi itu telah menyamai kedua-dua tebing gunung itu dia berkata, Hembuskanlah api! Ketika api itu telah menjadi sebagai api dia berkata pula: Bawakanlah kepadaku hancuran tembaga , supaya ku tuangkan diatasnya.

Menurut sejarah yang diwasiatkan oleh Nik Muhammadiah, atau Sultan Mohammad I Kelantan, peristiwa ini berlaku di negeri China sewaktu Raja Iskandar Zulkarnain sedang meluaskan empayarnya. Nik Muhammadiah adalah seorang ulamak dan turut dikenali sebagai Keramat Tok Lebai. Tak Bai di Thailand adalah gelaran sempena nama baginda.

Sejarah Kelantan mengatakan bahawa baginda mati dibunuh dan tidak mempunyai zuriat adalah karut. Apakah mereka ingat orang yang sudah mempunyai anak tidak boleh mengambil anak angkat? Apakah mereka fikir sekiranya hari ini mereka berkuasa mereka dengan mudah boleh menghapuskan sejarah dan salasilah orang lain? Semua ini hanyalah fitnah demi menutup bukti sejarah, sepertimana kes Pahlawan Mat Kilau yang di katakan telah meninggal dunia tiba-tiba muncul semula memperkenalkan dirinya.

Pada hal waris baginda Sultan Mohammad I Kelantan, Saudara Nik Bahadur Syah masih berada di Kedah hari ini. Berusia sekitar 50an, bermisai tebal dengan rambut kemas disikat, beliau turut hadir pada hari perjumpaan keluarga Syarif Yang Di Pertuan baru-baru ini. Penjajah Inggeris memang menghapuskan bukti sejarah, contoh yang paling jelas apabila William Farquhar cuba meletupkan Kota A Farmosa dahulu. Sekiranya kota tersebut habis diletupkan, bolehkah kita bayang bagaimanakah rupabentuk kota Farmosa itu hari ini?

Setelah diusir oleh tentera thai diketuai oleh anak angkatnya Long Senik, baginda kembali menetap di Kedah (di Alor Pak Ngah) dan menjadi guru agama. Tentera Thai datang mencari beginda, tetapi yang mereka jumpa hanyalah seorang Pak Ngah yang mengajar agama sekolah pondok sahaja. Begitulah perlindungan dari Allah SWT. Ulamak Kedah seperti Haji Naik Kayu, Abdullah Fahim dizaman Sultan Abdul Hamid dahulu adalah juga anak murid baginda.

Inilah yang dikatakan Sultan sebagai pemerentah dan ulamak dizaman dahulu. Baginda kembali ke Kedah kerana baginda adalah dari keturunan Tengku Long Putera, anak saudara Syarif Yang Di Pertuan (anakanda Paduka Seri bongsu). Permaisuri baginda Sultan mohammad I ialah Datuk Nai Mariam ibni Syed Sheikh Abdul Latif Al Fatani yang membesarkan Tunku Badlishah setelah di usir dari istana oleh ayahandanya, Sultan Abdul Hamid.

Menurut wasiat ini, makhluk yang diarahkan menghembuskan api itu ialah makhluk jadian dari Allah SWT iaitu Naga atau dalam bahasa Siam dipanggil Merong (bahasa Tai menyebut sebagai nat). Kehebatan makhluk naga ini (hari ini dikatakan mitos) menyebabkan Maharaja China menggunakan makhluk ini sebagai simbol kekuatan kerajaan mereka.

Mural (Gambar tidak kelihatan) yang menggambarkan Raja Iskandar Zukarnain atau lebih dikenali sebagai ‘Cyrrus the Great’. Bersayap untuk terbang? Walau pun 2 orang yang berbeza, bukti-bukti baru lebih memihak kepada 'Cyrrus the Great'sebagai Zulkarnain yang di maksudkan dalam Al Quran. Sejarah Melayu pula merujuk kepada 'Alexander the Great' sebagai iskandar Zulkarnain.

Kelebihan Sultan Iskandar Zulkarnain, sebagai anugerah Allah SWT kepada baginda ialah baginda mendapat bantuan Tentera Jin yang ghaib dibawah dua kalimah syahadah membantu baginda dalam setiap peperangan. Mungkin dengan inilah cerita-cerita dari negeri China seringkali mengambarkan kebolehan seni mempertahankan diri berkebolehan untuk terbang, salah satu dari sifat dan kebolehan makhluk jin ini. Tidak ada dalam budaya bangsa lain yang menggambarkan kebolehan sebegitu rupa. Baginda Raja Iskandar Zulkarnain juga dikatakan dapat memahami setiap bahasa suku kaum yang bertemu dengannya.

Dalam manuskrip Undang-Undang Kedah, ms 49 ada disebut mengenai Raja Iskandar Zulkarnain seperti berikut,"..dan pada majlis Raja iskandar Zulkarnain datang kepada Paduka Seri Sultan yang diatas kerajaan sekarang maka adalah ia iaitu (talan) akan martabat raja pada hal perintahkan segala adat tuannya atas segala menteri itu. Maka dihimpunkan hukum itu distas sembilan hukum." Secara ringkasnya kefahaman kami, adat istiadat raja-raja hari ini berasal dari zaman Raja Iskandar Zulkarnain yang membawa adat istiadat, peradaban dan ketamadunan kepada Sheikh Huang Ti.

Pada masa yang sama kisah Sang Gerdembai bermaksud, Ger-kenderaan, dem-dahulukala, bai-muslim, pasti mempunyai cerita yang tersirat untuk kita hari ini menilai semula kisah-kisah ini. Disamping itu Raja Iskandar Zulkarnain mempunyai dua orang Ketua Panglima Tentera iaitu Nabi Allah Khidir dan Nabi Allah Elias. Semasa kecil pula, selepas tawaf di hadapan Kaabah, Nabi Allah Ibrahim telah memegang bahu baginda dan berdoa kehadrat Allah SWT agar pada suatu hari kelak baginda akan menjadi orang yang terkenal. Inilah Iskandar Zulkarnain yang dikatakan mempunyai dua tanduk, simbol kekuasaannya keatas Rom dan Parsi.

Keturunan Raja Iskandar Zulkarnain ini telah membawa kepada Shih atau Sheikh Huang Ti, Maharaja China yang pertama, dimana baginda dikatakan bertindak membakar buku-buku ajaran Confucius. Dikatakan juga bahawa Empayar ‘Chin’ itu berasal dari perkataan Empayar ‘Jin’ sempena nama tentera Iskandar Zulkarnain dahulu.** Tindakan ini adalah kerana baginda adalah penganut agama Allah (belum lagi islam) dan dengan itu baginda dilabelkan sebagai seorang maharaja yang kejam.
(**cara sebutan, rapatkan gigi atas dengan gigi bawah anda, cuba sebutkan chin dengan menggunakan bibir anda, bunyinya bergema, seperti Jin bukan?)

“During his reign, Shih Huang ti destroyed the existing feudal
structure and divided the empire into 36 provinces under a centralized
administration. Networks of roads and canals were engineered,
and the major part of the Great Wall was built. Weights, measures,
coins, and written characters were standardized in a quest for
cultural uniformity. Yet this also led to the burning of all
books that diverged from official Chin philosophy and history.
On his death Shih Huang-ti was buried in great splendor – entombed
among 6,000 terra-cotta soldiers for him to summon in the afterlife.
His autocratic rule and belief in magic had caused such resentment
that the Chin dynasty collapsed four years later, even though
it formed the model for all later dynasties”.

Baginda sebenarnya sudah mengetahui mengenai kehidupan yang kekal abadi. Dengan itu, sebelum meninggal dunia baginda bertindak (tanpa panduan kerana agama Allah belum lengkap) dengan membina askar-askar terracota yang kita boleh lihat hari ini di wilayah Xian dinegeri China. Maklum sajalah, agama Allah ketika itu walaupun diterima oleh Allah, ia masih belum lagi lengkap sepertimana agama Islam hari ini. Kisah ini diperturunkan kepada setiap maharaja china hinggalah kepada Maharaja Sai tee Sung. Kedatangan utusan baginda Rasulullah SAW adalah bertujuan untuk melengkapkan agama dari Allah SWT sebagai agama yang diredhai oleh Nya disambut baik oleh Maharaja Sai Tee Sung.

Walau bagaimanapun Sheikh huang Ti berjaya menyatukan negeri china dibawah satu payong negara. Baginda turut menyambung tugas-tugas membina tembok besar yang pertama, yang di mulakan oleh Raja Iskandar Zulkarnain dahulu. Tembok ini bukannya tembok besar zaman Dinasti Ming yang kita semua ketahui hari ini.

Diriwayatkan bahawa beberapa ratus tahun kemudian, ketibaan Saad bin Waqas ke negeri China dalam tahun 650 masihi membawa ajaran agama islam bukanlah merupakan satu kejutan baru kepada Maharaja China Sai Tee Sung dari Dinasti Tang. Menurut wasiat, baginda telah pun mengetahui sejarah agama islam ini dari mulut nenek moyang mereka yang telah menyampaikan riwayat ini dari satu generasi ke satu generasi.

Manuskrip Undang Undang Kedah

Manuskrip Undang-Undang Kedah, bukan sebuah hikayat dan ia boleh dijadikan bukti sejarah

Berbeza dengan buku-buku penulisan sejarah lain yang merupakan hikayat, riwayat dan sebagainya, buku Undang-Undang Kedah adalah sebuah manuskrip melayu lama yang merupakan undang-undang diguna pakai oleh raja-raja kita dizaman dahulu. Sebelum pada ini Undang undang ini terdapat dalam pelbagai versi yang bercerai-cerai namun versi ini adalah satu kompilasi yang lengkap. Ia telah di lenyapkan buat seketika (dirampas Inggeris di Kota Bruas) dan digantikan oleh sejarah versi penjajah.

Teks ini telah dipulangkan dalam bentuk mikrofilem daripada perpustakaan School of Oriental and African Studies dengan nombor rujukan MS 40329. Kompilasi yang lengkap bermakna ia adalah satu salinan milik pemerentah atau penguatkuasa undang-undang ketika itu. Setiap tajuk yang disenaraikan dibawah ini tidak bercerai berai malah lengkap bagai sebuah buku.

1. Undang –Undang Pelabuhan. Ia dikatakan menyebut tentang undang-undang pelabuhan Melaka akan tetapi nama tempat yang disebut dalam teks hingga kini masih ada di Kedah atau berhampiran Kedah (ms 13, ms 15, ms 17 dll).
2. Undang Undang Seri Paduka Tuan
3. Hukum Kanun Datuk Kota Setar
4. Cara membuat Bunga Emas
5. Undang-Undang Hijrah seribu seratus sembilan puluh sembilan
(1199, zaman Syarif Yang Di Pertuan)

Di mukasurat 49

Disebutklan bahawa majlis yang beradat, digunakan oleh raja-raja kita hari ini bukanlah ciptaan mereka semata-mata. Ia berasal dari majlis Raja Iskandar Zulkarnain lagi. Baginda Raja Iskandar Zulkarnain adalah pengikut agama Allah yakni ahli kitab dari seawal zaman Nabi Ibrahim. Pada majlis yang dimuliakan ini sudah ada jawatan-jawatan dan tanggungjawab resmi yang mewakili pemerentah pada masa itu.

Di zaman dahulukala itu, Raja Iskandar Zulkarnain diberi kelebihan oleh Allah SWT iaitu boleh memahami bahasa setiap daerah yang baginda singgah. Oleh itu penaklukan wilayah baginda menjadi lebih mudah dalam usaha baginda menyerapkan ketamadunan mulia keatas manusia yang sebelum pada itu hidup tanpa arah, liar atau buas.

Di muka surat 33, UUK disebut mengenai lagu Ibrahim Khalilullah yang mana merupakan sebuah lagu yang berasaskan rentak gendang (drum beat) bagi menaikkan semangat tentera untuk pergi berperang (sepertimana rentak marching)

Salalatus Salatin

Menurut Salalatus Salatin pula, Raja Iskandar Zulkarnain setelah menyerang Benua Keling telah berkahwin dengan Puteri Sharul Bariyah puteri kepada Raja Kida Hindi, dikatakan telah menuju ke negeri matahari terbit dari Benua Keling, sudah pasti ke benua China. Malah bangsa China mempunyai makna dalam bahsa Siam.

Perkataan Chey-Na bermaksud, ‘datuk-petunjuk’. Sudah pasti ada seorang ketua yang hebat dizaman dahulu, datang memberi petunjuk pada suatu kaum. Di sana baginda telah berperang dengan puak Yakjuj sepertimana tercatat dalam Al Quran, Surah Al Kahfi ayat 94 . Puak Makjuj pula dikatakan telah memelok agama Allah dan membawa kepada bangsa Saimen yang bermaksud, ‘kawasan dia’.

Dalam sejarah bangsa Siam Islam, sebutan nama ke dua-dua bangsa ini sudah pun ada. Mereka disebut seperti berikut, ‘Nya Juj’ dan ‘Ma Juj’. Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana negara kita masih lagi ketandusan penyelidikkan mengenai bahasa dan bangsa siam ini.

Sementara itu, petikan dari Sejarah Melayu, Sulalatus Salatin ada menyebut mengenai Raja Suran yang dikatakan berasal dari keturunan Raja Iskandar Zulkarnain seperti berikut,

Setelah itu maka Raja Suran
pun kembali ke benua Keling.
Telah sampailah ke negeri Keling
maka raja Suran pun berbuat
sebuah negeri terlalu besar

kotanya daripada batu hitam
tujuh lapis
serta dengan tebalnya
dan tingginya
sembilan depa
daripada pandainya segal utas berbuat dia itu
tiadalah kelihatan rapatannya lagi
rupanya seperti dituang
pintunya daripada besi melela bertatahkan emas bepermata.

Syahdan luasnya kota itu
tujuh gunung didalamnya
dan pada sama tengah negeri itu
ada sebuah tasik terlalu luasnya
seperti laut rupanya
jikalau gajah berdiri
diseberang tasik itu
tiada kelihatan dari seberangnya
dan serba ikan dilepaskannya
didalam tasik itu.
Maka ditengah tasik itu
ada sebuah pulau terlalu tinggi
sentiasa berasap
seperti disaput embun rupanya
maka diatas pulau itu
ditanaminya pelbagai kayu-kayuan
dan buah-buahan
dan bunga-bungaan
segala yang ada di dunia ini
semuanya adalah disana
dan apabila raja Suran
hendak bermain
kesanalah ia pergi.
Maka adalah di tepi tasik itu
diperbuatnya hutan besar
maka dilepaskannya
segala binatang yang liar
dan apabila raja Suran
hendak berburu atau menjerat gajah
pada hutan itulah ia pergi.

Pengakuan Maharaja China sebagai turut berasal dari keturunan Raja iskandar Zulkarnain dapat kita lihat pada muka surat 131, Sulalatus Salatin seperti berikut,

“Alkisah maka tersebutlah perkataan raja benua China, setelah kedengaranlah kebesaran raja Melaka ke benua China, maka raja benua China pun mengutus ke Melaka bingkisan jarum sarat sebuah pilau,lain daripada sutera benang emas kimka dewangga, serta beberapa benda yang gharib-gharib. setelah datang ke Melaka, maka disuruh sultan Mansur syah jemput surat dari benua China itu, diarak seperti adat menyambut surat dari benua Siam. Setelah datang ke balairung, maka disambut oleh bentara, diberikan kepada khatib, lalu dibaca khatib demikian bunyinya:
“Surat di bawah cerpu raja langit, datang ke atas mahkota raja Melaka. Kita dengar raja Melaka raja besar, sebab itulah maka kita hendak bersahabat, berkasih-kasihan dengan raja Melaka, kerana kita pun daripada anak cucu Raja iskandar zul-karnain, sebangsa juga dengan raja Melaka, kerana tiadalah ada dalam alam dunia ini raja-raja yang besar daripada kita. Tiada siapa pun tahu akan bilangan rakyat kita; maka daripada sebuah rumah sebilah jarum kita pintak. Itulah jarumnya sarat sebuah pilau kita kirimkan ke Melaka.’’

Hari ini sekiranya kita tidak menetapkan sempadan Benua keling itu sebagai hanya di India, mungkin kata-kata dalam penulisan ini ada logiknya. Ini adalah kerana sempadan yang ada sekarang ini, dahulunya belum ada dan mungkin dizaman itu, yang dikatakan jajahan Benua Keling itu mungkin jauh lebih besar dari yang kita sangkakan pada hari ini. Malah perkataan In-dia bermaksud, ‘pusat pemerentahan’. Adakah ini ada hubungannya dengan Ayodhia di India yang mana perkataan Ayuthia bermaksud, tempat bersemayamnya raja.

Pengkaji sejarah Islam hari pula, lebih memihak kepada ‘Cyrus the Great’ berbanding ‘Alexander the Great’ dalam mengenali siapa sebenarnya Iskandar Zulkarnain ini. ‘Cyrrus The Great’ dikatakan mempunyai dua tanduk, menunjukkan kekuasaannya di Empayar Rom dan Parsi.

Begitulah serba sedikit untuk kita renungkan bersama. Wallahualambisawab.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

27 Responses to Raja Iskandar Zulkarnain Islam dan sejarah Melayu

 1. nur bulan berkata:

  bleh x bagi sinopsis bab demi bab dalam buku sulalatus salatin…agar ini dapat membantu saya memahami apa yang ingin d sampaikan dalam buku tesebut…

 2. jalanakhirat berkata:

  Sila layari weblog saya Asal usul orang Melayu

 3. malaynjing berkata:

  alaaaaaaah banyak cakap sajah kau ini

 4. hyrau berkata:

  jilat saja sana buntut britih… Dari pada kau buat trhred macam ni.

 5. azwan berkata:

  Islam hanya bertapak pada 600 masihi. Zaman zaman kegemilangan sebelum 600 masihi bukanlah zaman kegemilangan orang islam. Seperti kisah Alexander the great ( The King of Qounqerour ) sudah semestinya bukan beragama islam dan Kristian kerana ia wujud pada zaman 330 sebelum masihi.

  Sejarah tidak seharunya di hafal, mengkaji secara logim dan waras adalah sangat penting.

 6. Pak Su berkata:

  Hahaha boleh plak shih huang ti = sheikh huang ti dan naga cina berasal dari iskandar zulkarnain…. artikel ni memang bapak segala lawak ahhh…… mengarut bkn sebarang mengarut…..

 7. aciz wsm berkata:

  maafkan saya,,ini tidak sesuai dihebahkan di internet,,

 8. Banjoe berkata:

  SIAPAKAH SEBENARNYA ZULQARNAEN ITU..??

  Islam telah berkembang dari Semenanjong Arab keParsi hingga keNusantara dan China. Salah satu kekuatan Islam zaman silam terletak pada sang Penguasa Zulqarnaen. Kisah Zulqarnaen ada tersurat dan tersirat dengan ajaib sekali dalam Surah Kahfi. DiAlam Melayu dia sering disebut sebagai Raja Iskandar Zulqarnaen. Barang siapa bisa kenal dan menguasai Zulkarnaen, maka bisalah dia memakai nama “ZULQARNAEN” pada hujong namanya, seperti Raja Iskandar. Maka bernama dan bergelarlah beliau dengan nama gelaran “RAJA ISKANDAR ZULQARNAEN”. Namun siapakah sebenarnya Zulqarnaen itu..?? Dia salah satu Insan Misteri, maka biarkanlah ianya hilang ghaib dalam Alam Misteri. Misteri yang tidak pernah kunjong padam, walau dilupai tetapi maseh terpendam dalam “MISTERI NUSANTARA”, khasnya “BANGSA MIM”…

  Wallahu’alam & Wasalam…..
  “Selamat Hari Raya AidilFitri & Maaf Zahir Batin…”

 9. Banjoe berkata:

  Waalaikumusalam…
  Blog Jalan Akhirat sudah pun berubah berwajah baru,
  Semoga manafaat perintis Jalan Dunia & Akhirat dituju..

 10. mike Ferdinand suratmaja(@l muallaf) berkata:

  wahahaha eh malaysia sok tahu kali lah kau,sama iskandar zulkarnaen yang kau hubung2kan sama pencak silat negara kau,kau tahu seandainya raja zulkarnaen masih hidup barang tentu lah dia akan melaknat negara engkau yang suka nyerobot tanah negara lain,na udzu billa hi mindzalik,laknatullah lah orang-orang yang suka menyerobot tanah orang lain,dan di setiap lapis tanah itu adalah dosa bagi orang yang menyerobotnya,maka sudah barang tentulah satu negara engkau itu dosa semua dan pantas dihukum dengan dosa yang berat,semoga allah SWT mengabulkannya Amin ya robbal alamin

  • seharum lavenda berkata:

   ble mse la msia menceroboh negara lain….maen tduh2 jerrr…..ohhh nyerrr ap hukumnya orang yg suke membuat fitnah???

 11. valen berkata:

  yang berlalu..biarlah berlalu..tiada siapa yang boleh bagi bukti yang jelas… jiranku, orang yang pendengki..tak boleh tengok orang lebih maju dari dia..siapa yang kena laknat? sudah kena tsunami.,. seterusnya, mau kena apa lagi? yang hairannya kenapa masih mahu kesini (malaysia)? yalahkan.. almaklumlah semenanjung emas. negeri yang dirahmati.

 12. nazlizam_nasir berkata:

  Assalamualaikum…. kita sesama islam tak baik bergaduh…. mcm mana islam hendak bersatu jika kita umat-umat nya bergaduh berpecah belah…. makin senang la kerja org2 kafir utk memecah belah kan kita…… jgn terlampau agungkan kaum….. agungkan lah agama Islam itu lebih baik….. Maaf jika teguran saya menguris hati saudara/saudari…….

 13. mala raja berkata:

  semua nak ikut bahasa siam…ape la pnye artikel ni….jgn pk sesempit siam je k…hahaha

 14. Asepkambodja berkata:

  Kita ne satu rumpun,satu keyakinan tak baek saling bangakan,ini & itu,tanpa sadar kelakuan kita macam bangsa yahudi ja,yg selalu bangga ini&itu…piss brad..!

 15. Asepkambodja berkata:

  Satu rumpun,sau keyakinan,tak usah begaduh.tak usah banga ini dan itu,tak baek,macam bangsa yahudi saja.banga ini&itu.dimata allah semua sama,yg beza ahklak nya.

 16. deden berkata:

  Assalamualaikum warohmatullah wabarokatu
  Semua muslim adalah saudara begitu islam menyatakan, begitu ada kata saudara diharapkan ada kasih sayang ada empaty. maka kita lah orang-orang muslim berkewajiban untuk diri sendiri dan orang lain untuk bisa menumbuhkan rasa itu karena Allah SWT. Perbedaan pasti ada tapi berangkatlah dari persamaan. Insya Allah hidup ini akan tentram sampai pulang kita ke tempat yang pasti akan sama

 17. Fay Yusof berkata:

  Ya Allah, satukan hati umat Islam sedunia ini dan lindungilah kami dari perasaan dengki, amin. Sesungguhnya seluruh kaum mukmin adalah bersaudara yang menegakkan agamaMu.

 18. a.hamid bin desa berkata:

  assalamualaikum.
  terima kasih segala kajian anda ini.untuk semua para pembaca jgn kita silap pandangan pd penulis.ini hanya kajian beliau saja.penulis mesti ada ruang lingkup dalam kajian, supaya pembaca tidak keliru dari hasil kajian anda

 19. Aman Buton berkata:

  gimana carannya biar sy bisa langganan artikel di sini?

 20. seharum lavenda berkata:

  sye berminat hendak mengetahui mengenai Iskandar Zulkarnain…. admin ambil lah daripada Al-quran dan juga pandangan ulama-ulama… itu lebih afdal…bagus la admin wt kajian mengenai Iskandar Zulkarnain…banyak daripada kite xtahu siapa itu Iskandar Zulkarnain…. name pun dah sedap orangnyerr pun hebat… 🙂

 21. AzizAmir berkata:

  Sebuah artikel yg menarik,smoga kita dpt menghuraikan lagi tentang kehebatan islam

 22. Nasir haron berkata:

  Ilmu itu cahaya petunjuk jalan ketika sesat waktu terang

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s