Syiah

syiah

Bookmark the permalink.

2 Responses to syiah

 1. quraisy alhabsyi berkata:

  allahumma sholli ala muhammad wa ali muhammad

 2. Banjoe berkata:

  …SIAPAKAH SYIAH DAN KEBANGKITAN IMAM MAHDI…

  Apabila disebut saja Syiah fahamnya adalah mereka yg berpegang pada perjalanan dan fahaman Sayyidina Ali. Ringkasnya Syiah itu adalah pengikut-pengikut Imam Sayyidian Ali. Ada difahamkan bahawa sebelum wujudnya itu Mazhab Yg Empat, ato Ahli Sunnah Waljamaah, ato Majhab Sunni, maka Puak Syiah itulah mazhab yg tertua sekali dlm Islam.

  Maka Puak Syiah itu pengasasnya bermula dari kalangan mereka yg dinamakan Ahlul Bait, seperti Imam Sayyidina Ali. Sehinggalah sekarang ini yg masih kuat perpegang pada Fahaman Syiah ato bermazhab Syiah itu adalah orang-orang Iran dan sekutu-sekutunya. Manakala terbitnya pula itu Puak Sunni serta cabang-cabangnya difahamkan pengasasnya bermula dari Para Sahabat.

  Maka wujudlah Dua Mazhab ato Dua Puak Utama dlm Islam itu, yg sehingga kini perbezaan fahaman idealogi dan syariat yg berbeda-beda. Walo pun keduanya mengaku Islam dan dari Ummat Muhammad SAW, akan tetapi kerana ketidaksefahaman tersebut semenjak dari sejarah Khalifah Pertama itu lagi, sehinggalah sekarang ini telah menerbitkan permusuhan, hinnga berlaku pertempuhan darah yg nggak pernah reda-reda. Seperti apa yg berlaku diBandar Karbala dan Bagdad diIran itu, hingga menular kePakistan dan Afghanistan itu.

  Maka apabila disebut aja Syiah, maka timbullah persoalan dan perbincangan, siapakah itu Imammiah Syiah yg bermula dari Imam Syiah Yg Pertama, sehinggalah kepada kebangkitan Imam Syiah Yg Ke12 itu…??? Maka yg diyakini oleh gulungan Syiah, bahawa Imam Syiah Yg Ke12 yg mengalami ghaibul kubro itu, itulah dianya orangnya yg akan bangkit sebagai Imam Mahdi….

  Maka terbitlah Dua Fahaman Imam Mahdi – Imam Mahdi Syiah Ahlul Bait dan Imam Mahdi ASWJ. Apakah bedanya dan diantara keduanya itu, Imam Mahdi yg mana satu sebenarnya yg akan bangkit..?? Wallahu’alam.. Maka kami berhenti setakat ini sahaja. Maka sebaiknya diserahkan kepada yg laen yg mengetahui bagi info selanjutnya…

  Wallah’alam….
  Sekian, Wassalam…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s